Stilte retraite
Verlang jij in het soms nogal hectische leven dat je leidt ook zo ontzettend naar rust en stilte? Lukt het je vaak niet een moment voor jezelf te nemen, waarin je even op adem kan komen en alles voor jezelf rustig op een rijtje kan zetten? Misschien is een stilte retraite dan wel iets voor jou.
Wat is een stilte retraite?
In retraite gaan betekent letterlijk: ´je even terugtrekken´. Een retraite plek biedt jou de gelegenheid om voor een bepaalde periode (een paar dagen, een week of een paar maanden) even uit jou dagelijkse leven te stappen om mentaal zelfonderzoek te doen. In andere woorden: alle afleidingen die je normaal gesproken hebt, zijn er niet en daarom lukt het jou beter je te focussen op jezelf. Tijdens een stilte retraite worden deelnemers geacht tijdens de duur van de retraite de stilte te omarmen. Dit stelt de deelnemers in staat diep zelfonderzoek te verrichten. Wij kiezen zelf ook voor deze vorm van retraite omdat wij deze vorm als zeer efficiënt ervaren hebben, waarin je puur de focus op jezelf kan hebben.
Waarom is de stilte goed voor je?
Door de ratrace waar we soms in zitten, blijven we te lang met een vol hoofd doorlopen. Door die chaos in je hoofd met allerlei gedachtes die kris kras door elkaar heen lopen, is het heel gemakkelijk om jezelf uit het oog verliezen. We gunnen onszelf te weinig tijd om stil te staan bij vragen als: ‘hoe weet ik nou eigenlijk wat ik wil?’ en ‘doe ik nu wel wat ik leuk vind?’.
Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, zal je af en toe even stil moeten staan. In de huidige tijd waarin we nu leven, gaan we vaak maar door en door, zonder de tijd te nemen voor een moment van stilte. Terwijl stilte juist zo essentieel is. Alleen in de stilte hoor, voel en beleef je wat écht belangrijk is. De dagelijkse afleidingen (je telefoon, whatsapp, social media, maar ook alle verplichte ´moetjes´, small talk en ga zo maar door) belemmeren ons daarin. Wanneer al die dagelijkse afleidingen wegvallen en je echt alleen met jezelf bent in stilte, zal je jouw eigen wijsheid, jouw intuïtie (weer) horen.
Hoewel de meesten van ons vaak heel erg toe zijn aan stilte, vinden we stilte vaak wel ongemakkelijk en eng, omdat je dan volledig met jezelf bent en op jezelf aangewezen bent. Stilte willen we daarom vaak invullen met praten, muziek of andere ruis. Filosoof Blaise Pascal zei ooit: ´alle problemen die de mens heeft komen voort uit zijn onvermogen om rustig en stil alleen in een kamer te kunnen zitten´. Daar heeft hij een goed punt. Als je rustig en oké met jezelf kan zijn en weet wat er binnenin jouzelf schuilgaat, dan ben je bewust van jezelf en van jouw acties en handelen in het dagelijks leven. Maar hoe doe je dat? Wanneer vind je de tijd voor die stilte? Een stilte retraite kan de uitkomst bieden.
Alle problemen die de mens heeft komen voort uit zijn onvermogen om rustig en stil alleen in een kamer te kunnen zitten
Welke soorten stilte retraites zijn er?
Er worden tal van stilte retraites aangeboden in binnen -en buitenland, met verschillende tijdsduren, in groepsverband of individueel te volgen. Er zijn ook veel kloosters te vinden waar je jezelf voor een bepaalde periode kan terug trekken voor een stilte retraite en het kloosterleven kan ervaren. Persoonlijk hebben wij een ontzettend fijne en levens veranderende ervaring gehad met de stilte retraite in het Vipassana meditatie centrum in België (maar deze zijn overal ter wereld te vinden).
Wat houdt een Vipassana stilte retraite precies in?
Tijdens deze stilte retraite mediteer je volgens de Vipassana meditatietechniek en ben je gedurende een periode van 10 dagen volledig stil.
Vipassana betekent letterlijk 'de dingen zien zoals ze werkelijk zijn', het is één van India's oudste meditatietechnieken. Wat wij er zo fijn aan vinden is dat de techniek uitgaat van zelfobservatie. Er wordt je niks opgelegd: je gaat enkel en alleen uit van je eigen ervaring. Je focust je op je directe lichamelijke waarnemingen (je ademhaling en de gewaarwordingen op en in je lichaam). Door die focus (en door die focus juist af en toe niet te hebben) ga je begrijpen hoe je dingen soms moeilijk voor jezelf kan maken, waarom je op bepaalde dingen heftig reageert of hoe gedachtes met je aan de haal kunnen gaan.
Tijdens een Vipassana stilte retraite ben je zowel verbaal als non-verbaal compleet stil. Dit betekent dat je met niemand praat, maar ook dat je geen non-verbaal contact hebt (geen oogcontact maakt met anderen of op andere manieren met de andere deelnemers contact probeert te krijgen. Dit wordt ook wel ´edele stilte´ genoemd. Dit zorgt ervoor dat je compleet op jezelf teruggeworpen bent en je alle focus op jezelf kunt hebben. Op deze manier wordt het jou makkelijker gemaakt je volledig over te geven aan jouw eigen zelfonderzoek, zonder daarin afgeleid te worden door anderen. Tijdens deze stilte retraite mediteer je zo´n 10 uur per dag, zijn er een aantal momenten van rust en eet je een paar keer per dag een sobere maaltijd. Jaarlijks volgen wij een 10-daagse Vipassana bij wijze van reset. Iedere stilte retraite die we volgen brengt iedere keer weer waardevolle inzichten en lessen met zich mee. Mocht je interesse hebben, dan kan je er hier alles over lezen.
Vind je meteen 10 dagen lang de stilte in nog heel spannend? Wij geven retraite avonden. Tijdens deze avonden kan je alvast kennis maken met meditatie en met de stilte. We zien je graag!