Retraite

Wil je meer weten over wat een retraite precies is? Of ben je op zoek naar welke retraite precies bij jou past? Zoek niet verder, in dit artikel leggen wij jou alles uit over retraites. 

 


Wat is een retraite?

Steeds meer mensen zijn in hun dagelijkse, drukke leven op zoek naar manieren om meer balans en rust in hun leven te creëren. Een retraite is een mooie manier om even op de rem te trappen en meer inzicht te krijgen en ruimte te maken in hoofd en hart. Het woord retraite betekent letterlijk ´jezelf even terugtrekken´. Je zondert je tijdelijk af voor een periode van geestelijk zelfonderzoek. Een retraite biedt je de kans om even uit de dagelijkse ratrace te stappen en alle tijd te nemen voor jezelf. Het creëert een unieke gelegenheid om te ontspannen en te onthaasten, zonder afleidingen als je telefoon, de mensen om je heen, je werk en je oneindige to-do lijst.


Vroeger werd een retraite voornamelijk vanuit scholen georganiseerd en had het een katholieke inslag. Het doel van deze retraites was vooral om het geloof te verdiepen en ze vonden dan ook meestal plaats in een klooster. Tegenwoordig staat meer het ´zelfonderzoek´ centraal. Je bezoekt een retraite om vragen als: ´wie ben ik?´, ´wat wil ik?´, ´wat heb ik nodig? voor jezelf te duiden’. Tijdens een retraite ben je compleet op jezelf teruggeworpen en word je je bewust van je eigen gedachtes, gedrag en emoties. Hierdoor leer je jezelf nog beter kennen.

 


Welke verschillende soorten retraites zijn er?                     

Retraites zijn er in allerlei verschillende soorten en maten: meditatie, mindfulness, yoga, stilte, psychedelische, wellness retraites en een combinatie hiervan. Voor ieder is er dus wat wils. Een retraite kan een dagdeel duren, maar kan ook meerdere dagen, weken of zelfs maanden duren. Ze zijn zowel in binnen -als buitenland te volgen. Ik zal hieronder een paar retraite vormen beschrijven. Let wel, dit is geen limitatieve opsomming. Er zijn nog veel meer varianten, maar de hieronder beschreven vormen van retraite, zijn de meest populaire en bekende soorten van retraites.

 


De yoga retraite

Tijdens deze retraite staat (hoe kan het ook anders) yoga centraal. Door het beoefenen van yoga komen lichaam en geest in balans en krijg je de kans om je yoga practice te verdiepen. Er staan uiteraard voornamelijk verschillende soorten yogalessen op het programma, maar vaak is er ook genoeg tijd en ruimte voor jouzelf om je terug te trekken, te ontspannen en een fijne wandeling in de natuur te maken. Een yoga retraite kun je op de mooiste plekken ter wereld doen; op het strand op Ibiza, middenin de natuur in de Algarve of gewoon aan onze eigen mooie Nederlandse kust. Deze retraite van Yogabee is daar een mooi voorbeeld van.

 

 

De mindfulness retraite

Mindfulness en meditatie wordt vaak in één adem genoemd. Toch is er een wezenlijk verschil. Bij mindfulness draait alles om bewustwording: aandacht hebben voor het moment. De letterlijke vertaling van mindfulness is dan ook ´opmerkzaamheid´.
 Tijdens een retraite waarbij mindfulness centraal staat leer je hoe je bewuster kan leven en meer kan genieten van alles wat er al in je leven is. Je gaat inzien waar je allemaal al dankbaar voor mag zijn en je leert alle grote, maar ook alle kleine dingen in het leven te waarderen. Als je hier interesse in hebt, neem dan eens een kijkje tussen de fijne retraites die bij de Hoorneboeg worden aangeboden.


 

De wellness retraite

Deze vorm van retraites hebben tot doel je fysieke gezondheid en welzijn te bevorderen. Door de combinatie van verschillende vormen van wellness (massage, sauna, hottub) kom je zowel fysiek als mentaal tot rust en ervaar je complete ontspanning. Je lichamelijke blokkades worden verholpen en stress en spanning verlaten zowel je lichaam als geest. Check deze prachtige verborgen wellness parel Elaisa in België eens, waar dergelijke retraites gehouden worden.

 

De psychedelische retraite

Een sterk opkomende vorm van retraites is de psychedelische retraite. Dit zijn retraites waar gewerkt wordt met plant medicijnen als ayahuasca, truffels, paddenstoelen en cacao. Al zijn wijzelf geen grote fan van het innemen van middelen om iets op te wekken, we vinden wel dat we deze vorm van retraite ook in dit artikel moeten benoemen, aangezien veel mensen hier weldegelijk baat bij hebben. We hebben deze vorm van retraite zelf nooit ervaren, maar horen goede verhalen over Spinoza.

 

De meditatie retraite

Waar het bij mindfulness om de bewustwording in het moment draait, gaat het bij de meditatie retraite vooral om concentratie en de gewaarwording van alles wat er in jezelf gebeurt: welke gedachtes heb je, wat voel je? Je observeert dit, zonder daar een oordeel over te hebben. Een meditatie retraite gaat vaak hand in hand met stilte. De bedoeling van de stilte is dat je zo min mogelijk wordt afgeleid door externe prikkels buiten jouzelf. Jij bent daardoor dus echt volledig op jezelf aangewezen. De stilte is ontzettend krachtig. Het is in de stilte waar je inzichten, vragen, antwoorden, emotie, reflectie, compassie en dankbaarheid vindt. Wij volgen zelf jaarlijks een Vipassana meditatie retraite. Dit is ook een stilte retraite. In deze retraite vorm vinden wij precies wat we nodig hebben. Door het volgen van deze retraite is Stilte.nl ontstaan. Als het je wat lijkt om meer te weten te komen over deze vorm van retraite: in dit artikel lees je alles over de stilte retraite en hier kun je alles lezen over de Vipassana retraite. Wij volgen de Vipassana altijd in dit meditatie centrum in België, maar zijn overal ter wereld te vinden (ook in Nederland).

 

De combinatie retraite

Deze vorm van retraite zien we steeds vaker opduiken. Hij bestaat uit een combinatie van yoga, meditatie, ademwerk, ijsbaden, sport en wellness. Mijns inziens een mooie manier om op een laagdrempelige manier kennis te maken met allerlei verschillende technieken. Kaer biedt mooi retraites aan, waarin ze verschillende technieken combineren.

 


Hoe weet ik welke retraite bij mij past?

Met zoveel keus is het lastig te bepalen waarvoor je moet kiezen. In de eerste plaats is het belangrijk: wat voelt goed voor jou? Waar heb jij op dit moment behoefte aan? Wat heb je nodig en waar ben je aan toe? Als je voor de eerste keer op retraite gaat is het misschien niet handig om meteen een maand te gaan, maar als dit juist wel goed voor jou voelt, ga er dan vooral voor. Ga hierin vooral af op jouw eigen intuïtie. Je buurman kan wel een fantastische psychedelische ‘mushroom’ retraite hebben bezocht, maar is het innemen van dergelijke middelen ook iets waar jij jezelf goed bij voelt? Dat kun je jezelf afvragen.

 


Op een laagdrempelige manier kennis maken met een retraite?

Wij weten dat het lastig is een keuze te maken en dat het ook moeilijk kan zijn om meteen in het diepe te springen. Daarnaast vraagt bijvoorbeeld een Vipassana meditatie retraite direct 10 dagen van je tijd. Dat lukt jou misschien op dit moment niet of je vindt het een te grote sprong in het diepe.

Met de retraite avond die wij organiseren springen wij daar op in. In 1 avond ga jij meditatie en stilte ervaren. Een mooie en laagdrempelige kans om te proeven of meditatie iets voor jou is. We beantwoorden ook alle vragen die je misschien nog hebt en verstrekken als jij dat wenst meer informatie over de verschillende retraite vormen. Nieuwsgierig geworden? Lees er hier alles over! 

Wie weet zien we jou dan op één van onze retraite avonden, leuk als je erbij bent!