Op een praktische manier rust in je hoofd krijgen

Vol hoofd: Hoe kom je ervan af? | Stilte.nl

Vol hoofd: Hoe kom je ervan af?

Een hoop mensen lopen rond met een ‘vol hoofd’. Hoe kom je nou eigenlijk aan een vol hoofd? Of beter nog: hoe kom je er vanaf? Dat bespreken we in dit artikel.

Een vol hoofd ontstaat doordat we niet de juiste waarde aan gedachtes weten te geven. Dit principe vindt zijn oorsprong in het feit dat we in de westerse maatschappij het denken prioriteit geven boven het voelen. Gedachtes hebben grote invloed op het verloop van ons leven. Hou je al die gedachtes altijd maar bij je en blijf je ze herkauwen, dan krijg je automatisch last van een vol hoofd. Over dat herkauwen: wist je dat de mens het enige wezen is dat zichzelf meerdere malen kan straffen voor één en dezelfde gemaakte fout? Dieren doen zichzelf dit niet aan. Zij schudden dingen letterlijk van zich af. Hiermee zijn ze alle stress en spanningen die met dat incident gepaard ging kwijt. Wij mensen zouden daarvan kunnen leren, maar om dit daadwerkelijk in de praktijk te brengen, is lastig. Dit heeft te maken met de waarde die we aan ons denken hebben gegeven.

Het denken in de westerse wereld

Zowel in het oude Egypte als in de Vedische traditie maakte het denken onderdeel uit van één van de zes zintuigen. Denken is binnen hun traditie naast horen, proeven, ruiken, voelen en zien alleen een praktisch hulpmiddel en niet meer dan dat. In de westerse wereld hebben we het denken echter tot zo'n hoge status verheven dat we ons zijn gaan identificeren met onze gedachtes. We kunnen dit ook niet meer los van onszelf zien. We zijn zo ondergedompeld in onze mind (de bundel van gedachtes) dat als we ons denken zouden loskoppelen van onszelf en zouden scharen onder de zintuigen, we bang zijn om daarmee onze identiteit te verliezen. Iemand die zichzelf teveel identificeert met zijn mind zal hetzelfde reageren als de vis die wordt verteld over water: ‘Water, welk water?’. Als jij moeite hebt met gelukkig zijn dan ben jij waarschijnlijk die vis. Je hebt je gedachtes zoveel macht gegeven, dat je jezelf bent gaan identificeren met die gedachtes. Als ik je zou vragen: ‘Half elf gisterochtend, wat was toen jouw ervaring?’. Je kan het je waarschijnlijk niet meer herinneren. Waarom vertel je me dan over wat jou vorig jaar overkwam of zes maanden geleden? Het is jouw mind die een idee vormt en dat idee is z’n eigen weg gaan leiden. Je blijft je aandacht vestigen op een incident van zes maanden geleden, maar dat incident is allang voorbij.


Als jouw aandacht is gericht op elke gedachte die opkomt en je daar ook waarde aan geeft dan zal dat uiteindelijk een vol hoofd als gevolg hebben. Je mind heeft op dit soort momenten niet een dienende rol, maar een leidende rol. Het is dan een overheersende meester in plaats van een uitstekende dienaar. Je gedachtes horen jou niet te overheersen, maar te dienen. Er gaan tienduizenden gedachtes door je hoofd per dag, als je die allemaal waarde zou toekennen, loop je als mens over.

Gedachtes die je dienen

Hoe kun je dit nou voorkomen en hoe ga je er voor zorgen dat jouw gedachtes jou gaan dienen in plaats van overheersen? Door bewuste aandacht te gebruiken. Met bewuste aandacht ga je intuïtief aanvoelen wanneer een gedachte wél of niet waardevol is. Door even naar binnen te keren als je een verontrustende gedachte hebt, toets je als het ware deze gedachte aan je intuïtie. In de meeste gevallen, zal je door het naar binnen keren, beseffen dat je mind weer een loopje met je heeft proberen te nemen en zal je daardoor de gedachte naast je neer leggen. Deze houdt je niet verder in de greep. Gebeurt dit niet en blijf je de gedachte herkauwen, besef dan eens dat alles vergankelijk is. Alles komt op en alles vergaat ook weer. Dat geldt dus zowel voor het ontstaan van de verontrustende gedachtes, als het er niet goed mee om kunnen gaan. Accepteer je die realiteit zoals die op dat moment is, zonder je er dus tegen te verzetten, dan verliest het ook automatisch zijn kracht. De vergankelijkheid ervan zal intreden en jij merkt dat de gedachte zijn waarde verliest. Een hoofd vol met gedachtes is als het ware extra bagage wat jij onnodig met je meedraagt. Veel mensen leggen zichzelf allemaal onnodige dingen op. Ze halen zich dingen in hun hoofd, die helemaal niets bijdragen. Al dat denken, maakt dingen alleen maar onnodig gecompliceerd. Je kunt er ook gewoon mee stoppen. Waarom zou jij je bagage blijven dragen in de trein als je het ook in een bagagerek kan plaatsen en rustig kan gaan zitten zonder al dat extra gewicht onnodig te blijven dragen? Zonder al dat denken ging je waarschijnlijk ook precies dezelfde kant op, maar dan wel op een stuk fijnere manier. Je arriveert op hetzelfde station, maar de reis erheen (zonder al die verontrustende gedachtes) was meer ontspannen en een stuk leuker.

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.