In het ‘geluk vinden’ ligt meteen de kern van het probleem. We denken allemaal dat geluk buiten onszelf te vinden is. We proberen geluk te vinden door het toevoegen van externe zaken als spullen, het bereiken van ego-strelende zaken als macht, status, een carrière of het steeds maar op zoek gaan naar nieuwe ervaringen, waarvan we denken dat deze ons gelukkig gaan maken. Het kenmerk van bovengenoemde zaken is dat deze allemaal aan vergankelijkheid onderhevig zijn. Die spullen waarvan we denken dat deze ons gelukkig maken, verliezen meestal na een tijd hun kracht.
Artikelen in Geluk vinden
Geluk vinden: een illusie of kan het echt
In het ‘geluk vinden’ ligt meteen de kern van het probleem. We denken allemaal dat geluk buiten onszelf te vinden is. We proberen geluk te vinden door het toevoegen van externe zaken als spullen, het bereiken van ego-strelende zaken als macht, status, een carrière of het steeds maar op zoek gaan naar nieuwe ervaringen, waarvan we denken dat deze ons gelukkig gaan maken. Het kenmerk van bovengenoemde zaken is dat deze allemaal aan vergankelijkheid onderhevig zijn. Die spullen waarvan we denken dat deze ons gelukkig maken, verliezen meestal na een tijd hun kracht.
Is geluk te koop?
Het spreekwoord: ‘bezit van de zaak is het einde van het vermaak’, bestaat niet voor niets. Echter moeten we wel direct toegeven dat het niet altijd het geval is. Zaken waar je echt lang voor hebt moeten knokken, kunnen je echt wel langdurig gelukkig maken en zijn een mooie reminder aan wat je hebt verwezenlijkt. We zouden er echter nooit afhankelijk van moeten zijn. Zou het namelijk niet gelukt zijn of worden deze zaken van je afgenomen, dan zou dat niet moeten leiden tot minder geluk. Toch is dat vaak wel het geval.
Jezelf in een ratrace houden
Die carrière, die status: ooit wordt jouw positie gewoon overgenomen door een ander, neemt je macht af, word je oud en word je net als iedereen weer teruggegeven aan de aarde. Heb jij eindelijk, na keihard werken, de macht of een bepaalde carrière tot stand weten te brengen? Dan dient het volgende obstakel zich alweer aan: de constante strijd om deze zaken te blijven behouden zoals ze zijn. Je bevindt je zo in een ratrace en die race gaat je nooit voldoening geven. Het beeld van een rennend hamstertje in een rad past hier treffend bij. Dat hamstertje blijft maar doorrennen zonder écht ergens te komen.
Misschien herken je dit scenario wel: je leeft ontzettend toe naar die lang gekoesterde vakantie, je ligt eindelijk op je ligbedje met een cocktail in je hand en dan betrap je jezelf erop dat je alweer aan het denken bent wat er straks thuis allemaal voor leuke of minder leuke dingen op je staan te wachten. Deze vakantie zou toch juist het ultieme genieten moeten zijn, waarin jij een bundel van geluk bent?
Geluk vinden is een illusie
We kunnen dus wel stellen dat ‘het vinden’ van geluk een illusie is. ‘Gelukkig zijn’ is dat niet, want daar is, in tegenstelling tot het vinden van geluk, niets voor nodig. Geen enkele voorwaarde hoeft eerst te worden ingewilligd om af te kunnen stemmen op jouw geluk om gewoon gelukkig te zijn. We horen je denken: ‘afstemmen op geluk?’
Dat afstemmen doe je door naar binnen te keren. Je aandacht verplaatsen van de buitenwereld naar jouw binnenwereld. Geluk zit namelijk van binnen en omdat het vanbinnen zit, ben je in staat om daar op af te kunnen stemmen (wat je situatie of omstandigheden ook mogen zijn).
Jouw binnenwereld
Wat tref je dan aan in die binnenwereld? In jouw binnenwereld ligt jouw intuïtie verscholen. Jouw intuïtie staat in verbinding met alles in het universum. Het kent alle geheimen en heeft dus ook alle antwoorden op vragen als: ‘Hoe leef je nou eigenlijk een goed leven?’. Geluk vinden is altijd mogelijk is, dus ook nu terwijl je dit leest. Zullen we dat even samen doen?
Doe je ogen dicht en doe een paar diepe buikademhalingen: adem in door je neus en maak daarbij tegelijkertijd je buik bol maakt. Als je het gevoel van de buikademhaling goed te pakken wilt krijgen, ga dan even liggen. Op die manier adem je automatisch goed in via de buik. Hou de adem even vast en dan bij de uitademing laat je de lucht ontsnappen door je neus, waarbij je buik weer langzaam terug in zakt. Voel hoe je steeds rustiger wordt en gedachtes geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen. Hoe was dat?
Definitie van geluk
Geluk wordt vaak tegenover verdriet gezet, maar je kan er ook anders naar kijken. Geluk bestaat uit het gevoel in harmonie te zijn met ‘wat is’. Keer je voor even naar binnen dan zal dit gevoel zich vaker aandienen. Echter kunnen we moeilijk de hele dag naar binnen gekeerd leven. We hebben namelijk ook gewoon nog een leven in de buitenwereld. Door vaker momenten van bewust naar binnen keren te menen, gaan deze gevoelens zich steeds vaker aandienen zonder dat jij daarvoor een bewuste afstemming naar binnen nodig zal hebben. Het kan daardoor zomaar plots voorkomen dat er een golf van geluk door je heen gaat, zonder enige reden of aanleiding.
Geluk in de toekomst?
We kunnen ons voorstellen dat je ook tijden kent waarin het lastiger is om bij dit gevoel te komen. Tijden waarin je met tegenslagen te kampen hebt, of de mind constant een loopje met je probeert te nemen. Je verliest dan de balans van je mind en deze laat je geloven dat je geluk te vinden is in het najagen van toekomstige zaken. Weet dan, dat je altijd weer terug kan komen naar het huidige moment door even naar binnen te keren. We raden je ook aan om af en toe wat langere momenten van naar binnen keren in te lassen. Ga even de natuur in, zonder afleiding. We hebben allemaal weleens even een reset nodig.
Keer je naar binnen en stem je even af op je intuïtie? Dan zal deze je altijd leiden naar jouw hoogste belang. Dit is namelijk ook het belang van het hele universum. Jij bent dat universum en niet dat poppetje met al die gedachtes. Wij zijn die wijsheid verloren, omdat wij onszelf zijn gaan identificeren met onze gedachtes. Die gedachtes tezamen creeren een bepaald zelfbeeld en we denken dat we dat zijn. We leven op die manier een naar buiten gericht leven, terwijl binnen in ons alles al te vinden is.
Diegene die naar buiten kijkt droomt, diegene die naar binnen kijkt is wakker
Carl Jung, een bekend psychiater, zei ooit: ‘diegene die naar buiten kijkt droomt, diegene die naar binnen kijkt is wakker.’ Toen de Boeddha gevraagd werd: ‘Wie ben jij?’, was zijn antwoord: ‘Ik ben wakker’.
Jij bent ook wakker, het is alleen aan jou om dit te gaan beseffen en dat te ervaren in dit leven. Jezelf toestaan om daarvoor met tijden naar binnen te keren is het enige wat je daarvoor hoeft te doen.