Onzekerheid hoort bij het leven en ieder mens heeft er mee te dealen, al zijn sommigen er steengoed in om dat te verbergen. Je onzeker voelen komt vaak voor in relatie tot anderen (je familie, je vrienden, je partner, je collega´s), maar ook bijvoorbeeld in relatie tot het werk dat je aflevert. Is het goed genoeg? Doet een ander het misschien niet beter? Hoe kan je minder aan jezelf twijfelen en je zelfvertrouwen vergroten? In dit artikel deel ik tips en tricks met je.
Waarom twijfel ik zo vaak aan mezelf?
Er bestaat een verschil tussen je denken en je intuïtie.
Jouw denken is verantwoordelijk voor het twijfelen. Met jouw denken kan je bijvoorbeeld super goed beredeneren wat een ander allemaal beter kan dan jijzelf. Door jouw resultaten te vergelijken met die van een ander of door alleen de successen van een ander te zien, kan je jezelf compleet naar beneden halen. Dit leidt automatisch tot onzekerheid. Dit heeft vervolgens weer als uitwerking dat je je inferieur aan anderen gaat voelen en bijvoorbeeld op werk niet presteert zoals je graag zou willen. Je merkt al vrij snel dat je overall niet lekker in je vel zit. Zo beland je als het ware in een onoverkomelijk neerwaartse spiraal.
Jouw intuïtie daarentegen weet altijd dat je goed genoeg bent. Op je intuïtie kan je feilloos vertrouwen: het laat je altijd voelen wat goed voor je is en wat niet. Helaas komt het vaak voor dat onze intuïtie compleet wordt ondergesneeuwd door ons denken. Door alle gedachtes die er door je hoofd spoken en die zichzelf voortdurend herhalen en overschreeuwen, wordt je intuïtie onderdrukt. Jammer, want door meer in te tunen op je intuïtie verdwijnen (veel van) je twijfels als sneeuw voor de zon en zal het daardoor meteen je zelfvertrouwen vergroten.
Je zelfvertrouwen vergroten: dit moet je weten
Denk je dat een lelijke vis stopt met ademen, omdat hij omgeven wordt door mooiere vissen? Denk je dat een vogel met minder gestroomlijnde vleugels, het zichzelf zou toestaan om minder goed te vliegen, omdat er andere vogels zijn die zoveel harder en efficiënter kunnen vliegen? Nee, de natuur doet gewoon altijd precies wat het moet doen. Wij mensen zouden dat ook moeten doen. Als we ons leven zouden leiden in harmonie met onze intuïtie dan deden we dat ook.
Echter laten wij ons te vaak leiden door ons denken. We kijken naar buiten in plaats van naar binnen. Daarbuiten zien we mooiere mensen, jongere mensen, succesvollere mensen, slimmere mensen en laten we ons beïnvloeden door wat we zien en worden we direct onzeker. Zien we iemand die lelijker is of minder succesvol is, dan voelen we ons heel even goed, maar de volgende dag zie je iemand die mooier en succesvoller is dan jij en ´hup´ we voelen ons weer inferieur. Op deze manier laten we ons constant uit balans brengen door de sensaties die we ervaren.
Je zelfvertrouwen vergroten: tips & tricks
Tip 1. Objectief observeren van je onzekerheden
In meditatie leren we onze sensaties en gedachtes objectief te observeren. Je hebt een fijne gedachte, je ervaart een vervelende pijn, je hebt ergens jeuk of je voelt de zon op je gezicht schijnen: je kijkt er objectief naar en reageert er niet op. In meditatie kijken we objectief naar alles wat we voelen en denken, zowel negatief als positief. We staan het toe dat deze gevoelens en gedachtes er zijn, maar ook met het besef dat ze weer weggaan.
Je onzekerheden zou je ook zo kunnen benaderen. Alleen jijzelf zorgt er namelijk voor dat ze bij je blijven. Dit doe je door ze te negeren of juist door ze te blijven herkauwen. Op die manier blijf jij met je onzekere gedachtes vechten. Carl Jung zei ooit: ´waar je je tegen verzet, blijft juist bestaan.´ Blijf jij je verzetten tegen je onzekerheden, dan blijven ze juist bij je. Kijk dus rustig naar je onzekerheden en besef dat deze gedachten slechts tijdelijk zijn. Door je onzekerheden en twijfels op deze manier te benaderen, zorg je ervoor dat je mind niet een model gaat creëren van wie je denkt te zijn.
Tip 2. Bewustwording van jouw veranderlijkheid
Je bent constant in verandering. Met het oog is dat niet te zien, maar elke nanoseconde verander je. Als je nu in de spiegel kijkt en 5 minuten later weer, merk je geen verschil. Maar als je nu in de spiegel kijkt en daarna een foto van jezelf bekijkt van 10 jaar geleden, dan zie je de veranderingen wel degelijk. Al deze veranderingen gaan natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is niet zo dat je 9 jaar en 364 dagen onveranderd blijft en dan opeens in één dag na 10 jaar flipt naar je nieuwe voorkomen. Nee, elke nanoseconde ben je in verandering. Op dit moment, terwijl je dit leest, is dit proces dus ook gaande. Als alles aan jezelf op ieder moment steeds verandert; waarom zou je jezelf dan toestaan om dingen voor waar aan te nemen over jezelf terwijl die gegrond zijn op een steeds veranderend principe? Gezien dit gegeven, hoe kunnen bepaalde onzekere gedachten dan ooit een persona vormen? Morgen ben jij immers weer compleet veranderd qua samenstelling.
Luister eens naar onderstaand verhaal van de broers met de twee ringen. Het illustreert mooi hetgeen ik duidelijk wil maken.
De natuur doet ons dit prachtig voor.
De natuur leert ons dat alles in het leven onderhevig aan beweging is. Groei en verandering vindt hoe dan ook plaats, zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. De natuur nodigt je dus uit om je controle en de vaste ideeën en onzekerheden die je over jezelf hebt, los te laten.
Filosoof Heraclitus zei ooit wijs: ´niemand stapt ooit twee keer in dezelfde rivier, want het is nooit dezelfde rivier en wij zijn ook nooit twee keer hetzelfde mens.
Er is dus ook geen waarheid op zich en we veranderen voortdurend. Waarom zouden we dan vasthouden aan een bepaalde waarheid waar je steeds maar weer voor kiest? Als je je bewust wordt van de veranderlijkheid van jezelf en van alles in het leven en je begrijpt dat het geen zin heeft om vast te houden aan bepaalde vaste, onzekere en limiterende gedachtes, zal dit zorgen voor een bevrijdend gevoel en zal het direct jouw zelfvertrouwen vergroten.
Kijk eens naar onderstaand filmpje van Wayne Dyer over de wake: een mooie eyeopener.
Tip 3. Check in met jouw intuïtie
De volgende keer als je ergens onzeker over bent, check je in met jouw intuïtie en leg je hetgeen je onzeker over bent tegen jouw intuïtie aan. Klopt deze onzekerheid die ik heb wel echt? Benader de onzekere gedachte die je hebt, op eenzelfde manier als je zou doen bij een echte vriend: met liefde en compassie. Geef jezelf op dat moment hetzelfde advies als jij jouw vriend zou geven.
Hoe meer je je innerlijke, kritieke stem tegemoet treedt met moed en zelfvertrouwen, hoe harder deze stem waarschijnlijk tegen je gaat praten. Bedank deze stem dan met gelijke tred en volume, en zeg hardop: ‘Ik hoor je wel, dank je wel voor deze gedachte’ en laat deze gedachte vervolgens los. Volg dan het vertrouwen dat jouw intuïtie je van binnen altijd zal geven. Het zal je zelfverzekerdheid onmiddellijk een boost geven en daarmee je zelfvertrouwen vergroten.
Oefening baart kunst
Niemand begint zomaar met het beklimmen van de Mount Everest. Je zal eerst moeten oefenen bij de klimmuur om de hoek. Onzekerheden laten ons altijd denken dat we nooit die Mount Everest kunnen beklimmen en laten ons daarom stoppen met het ondernemen van enige actie. In feite is dat natuurlijk ook waar, je kunt de Mount Everest niet meteen beklimmen, nee. Je zult eerst die klimmuur om de hoek moeten uitproberen. Als dingen te groot voor je lijken, zet dan eerst eens kleine babysteps. Met kleine stapjes zal je stukje bij beetje je zelfvertrouwen vergroten en op een dag sta jij daar opeens op die Mount Everest te genieten van het uitzicht.
Klinkt goed toch? Waar wacht je nog op? Kom in actie en zet vandaag de eerste baby-stapjes met één van de tips die we je gegeven hebben en kijk dan eens waar je over een maand staat!
Succes!