De kracht van de stilte
Meditatie
Loes
Meditatie
06/28/2024
4 min
0

De kracht van de stilte

06/28/2024
4 min
0

Er is altijd wat te doen, er zijn altijd to-do´s om van je lijst af te vinken, je moet altijd wel weer het volgende van jezelf. In principe kan je zo altijd maar door blijven gaan. Om te voorkomen dat je opbrandt zal je af en toe echt even stil moeten staan in dit hectische leven. We lijken het in deze prestatiemaatschappij soms een beetje te zijn vergeten, maar een moment van rust, stilte, ´even helemaal niets´ is echt heel nuttig. Essentieel zelfs. Maar waarom dan precies en hoe kan je deze momenten voor jezelf nemen?



Waarom hebben we de stilte nodig?

Alleen in de stilte hoor, voel en beleef je wat écht belangrijk is. De ruis van alledag belemmert ons daarin. Hard werken en altijd maar zinvol bezig zijn, zijn waarden die in onze huidige maatschappij hoog in het vaandel staan. Je moet altijd maar productief zijn, jezelf nuttig maken, alle ballen hoog houden en grotere doelen bereiken. Maar worden we daar nou echt gelukkig van?

Een moment van stilte, een moment waarop je mind tot rust kan komen is vaak al genoeg om even op te kunnen laden. Wanneer je die ruimte voor jezelf durft te nemen, zal je merken dat dingen steeds meer op hun plaats gaan vallen. Een levensstijl waarbij je de tijd neemt om af en toe even stil te staan zal je helpen om bewust te weten welke kant jij op wil gaan. De beslissingen die je neemt zijn in lijn met jouw gevoel en intuïtie en zal je niet langer maken op basis van lijstjes met plussen en minnen.


Waarom vermijden we de stilte dan?

Stilte wordt vaak gezien als ongemakkelijk, moeilijk, confronterend en leeg en wordt daarom vaak het liefst vermeden. Dat is niet vreemd. In de huidige westerse samenleving proberen we de wereld en onszelf te begrijpen door alleen op ons denkvermogen te vertrouwen. We luisteren niet (of veel minder) naar ons gevoel, ons lichaam of onze intuïtie. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen.


 De westerse cultuur heeft zich de afgelopen eeuwen gericht op het verkennen van het fysieke door middel van denken en analyse. We kijken de wereld in en aan de hand van wat we daar zien, bepalen we ons handelen. Dit heeft een disbalans veroorzaakt: het heeft ervoor gezorgd dat we de verbinding met onze innerlijke wereld zijn verloren. Naar buiten kijken is onvermijdelijk, dit gebeurt namelijk automatisch als je je ogen opent. Naar binnen kijken vraagt om een bewuste handeling, onnatuurlijk als het ware, maar daar liggen wel de schatten verborgen. Door constant alleen maar naar buiten te kijken, luisteren we heel slecht naar onszelf. We zien een op hoog tempo doordravende maatschappij en hebben het gevoel daarin mee te moeten doen. Diep vanbinnen weten we dat we onszelf voorbij aan het lopen zijn.

 

Ons hoofd staat nooit stil

In ons hoofd is het ook nooit stil. We zijn altijd bezig met nog meer denken, nog meer herkauwen en dat leidt altijd weer tot nog meer vragen. In plaats van constant maar antwoorden te zoeken op de vragen die we hebben, zouden we beter af zijn met het hebben van minder vragen. Al die vragen leiden ons namelijk af van de kern die in ieder van ons zit. De focus op ons denken heeft ons enerzijds veel gebracht, we bereiken onze doelen en komen verder, maar waar heeft dat nou werkelijk toe geleid? Zijn wij daardoor verzadigd en nu dus ook gelukkiger? Of zijn we vooral moe, hebben we moeite ons te concentreren en zijn we altijd bezig met de vraag ´what´s next´?

 

Oefeningen om de stilte te kunnen ervaren

Hoe kan je de stilte echt ervaren als al jouw gedachtes hard door je hoofd galmen? Juist op de momenten dat jij een moment van rust en stilte en rust wil pakken. Hieronder heb ik een paar oefeningen voor je opgeschreven die je kan gebruiken om je gedachtes tot rust te brengen.


Oefening 1. Geef je gedachtes juist een podium

Wanneer je overwhelmed bent of je voelt je gestrest: observeer even alle gedachtes die je hebt. Als je merkt dat je gedachten met je aan de haal gaan, luister dan even heel bewust naar die gedachten. Zonder dat je wat anders doet. Neem een minuut, 10 minuten of een half uur de tijd om ze een podium te geven tijdens bijvoorbeeld een wandeling of terwijl je ergens op een fijne, rustige plek zit. Bring it on! Je zal merken dat door je gedachtes bewust aandacht te geven, ze juist gaandeweg rustiger worden. Langzaam maar zeker zal er steeds meer ruimte tussen je gedachtes gaat zitten. En dan opeens… stilte.


Oefening 2. Beweeg

De beste remedie om uit je hoofd te komen is bewegen! Wandelen, sporten, een bal overgooien, even stoeien met je hond: het zorgt voor ruimte en lucht in je hoofd. Neem jezelf ook vooral niet te serieus. Ren eens een duin af, totdat je bijna omkukelt. Haal dat kind in jezelf weer even naar boven! 


Oefening 3. Voel wat erachter je gedachtes zit

Voel wat er achter je gedachtes schuil gaat. Vaak is het makkelijk om over een probleem te blijven nadenken, omdat we niet willen voelen wat erachter zit. Het kan ontzettend opluchten om je emoties vrij te laten. Als je voelt dat er een emotie opkomt, voel die dan. Neem er even de tijd voor. Stel jezelf bijvoorbeeld 7x de waarom-vraag. Na ieder antwoord dat je jezelf geeft, stel je jezelf steeds weer de vraag: waarom? Op een gegeven moment kan je ratio dit niet meer beantwoorden en kom je tot de kern van je diepste beweegredenen.


Oefening 4. Doe iets wat bij jou past

Wat werkt voor jou heel goed om jouw mind even af te laten schakelen? Voor de een kan dit een bepaalde ademhalingsoefening, yoga of meditatie zijn en voor de ander kan dit bijvoorbeeld het luisteren naar bepaalde muziek zijn. Denk vooral outside the box: wat werkt voor jou heel ontspannend? Een warm bad of een douche, een sessie in de zee op je surfplank, een wandeling (met je hond) of misschien kook je wel heel graag. Kies iets waarvan je weet, als ik dit doe dan verdwijnen mijn gedachtes automatisch naar de achtergrond.


Oefening 5. Stilstaan is vooruitgaan

Heb je behoefte aan handvatten om meer momenten van rust en stilte in te bouwen? Onze 5-daagse online cursus ´Stilstaan is vooruitgaan´ geeft je de tools om een druk leven te kunnen leiden, maar dan wel zonder de gejaagdheid, continue stress en haast. De magie? Het zijn de momenten van stilte die je in je leven incorporeert. Met korte audio-oefeningen en fijne relaxsessies ga je zelf ervaren hoe je je gedachtes steeds beter kan kalmeren en hoe je daardoor jouw eigen wijsheid kan horen.


Reacties
Categorieën