Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Het is de meest populaire activiteit op het internet en vrijwel iedereen heeft een account op Facebook, Twitter of Instagram.
Toch gebeurt er iets vreemds. Ondanks het feit dat bijna iedereen (van elke leeftijdsgroep) op social media zit, worden de negatieve effecten van social media enkel geassocieerd met de jongste generatie. De krantenkoppen vliegen je om je oren: “effecten social media op jongeren”, of “zelfbeeld jongeren lijdt onder social media”. Deze koppen doen vermoeden dat andere generaties hier geen last van zouden hebben.
Dat is natuurlijk onzin! Het is, ook voor (jong)volwassenen, haast onmogelijk om naar de ‘perfecte’ levens van je vrienden, collega’s of familie te kijken zonder dat dit weerslag heeft op je zelfbeeld. Bij volwassenen liggen de effecten vaak heel genuanceerd: het gaat vaak onbewust en geleidelijk. Veel mensen hebben niet door hoe social media ze beïnvloedt. In deze blog belichten we het onderbelichte: de invloeden van social media op jouw identiteit en zelfbeeld. Niet alleen van jongeren, maar van iedereen die social media gebruikt.
Aan het einde geven we uiteraard ook onze oplossing: iets wat ons geholpen heeft om deze negatieve effecten definitief los te laten!
Een website zoals Instagram is natuurlijk hét medium om het ‘perfecte’ plaatje neer te zetten. Iedereen deelt continu foto’s van gezellige avondjes uit met vrienden, vakanties en succesverhalen. Kortom, iedereen laat de beste versie van zichzelf zien. Dat is logisch! Waarom zou men op instagram delen dat ze moeite hebben om op gang te komen, dat ze tegen een burn-out aan zitten of dat ze ongelukkig zijn met de koers die ze nu varen? Deze verhalen zie je bijna nooit op social media.
Dit wekt de illusie dat iedereen perfecte levens leidt. Deze ‘schijnperfectie’ heeft direct weerslag op jouw zelfbeeld. Dit heb je misschien niet direct door, het is een heel geleidelijk en onbewust proces. Uit onderzoek blijkt echter dat gebruikers van social media het gevoel hebben dat hun leven gemiddeld minder leuk is dan dat van de mensen die zij volgen. Hierdoor plaats je jezelf in een zogeheten ‘ratrace’.
Een carrière, een leuk leven, een mooi huis en regelmatig een verre vakantie: het lijkt alsof iedereen het goed voor mekaar heeft. Zodra jij jezelf met anderen blijft vergelijken plaats je jezelf in een zogeheten ‘ratrace’. De definitie van een ratrace is ‘een race die nooit gewonnen wordt, eindeloos en zinloos is’.
Denk hierbij aan:
- Zodra je andere mensen naar feestjes ziet gaan, krijg jij dan ook die behoefte?
- Als andere mensen een huis kopen, vind jij dat je die stap ook al gezet had moeten hebben?
- Als andere mensen carrière maken, vind jij dat je dit ook zou moeten doen?
Onbewust ga je streven naar een leven dat je niet eens zelf wil. Social media creëert daarbij focus op geluk dat in de toekomst ligt. Geluk dat je nu nog niet ervaart. Je gunt jezelf zo niet de tijd om stil te staan bij wat jij zelf wil. Wat jou persoonlijk gelukkig maakt. Onbewust begeer je het “schijnperfecte” leven dat je op social media voorbij ziet komen.
We zijn nogal vergroeid met onze telefoon. Is social media droppen de enige oplossing? Hoewel we bij Stilte.nl absoluut aanmoedigen om je vooral niet bloot te stellen aan de negatieve invloeden van social media, is dit niet de enige oplossing.
Wat wel belangrijk is, is om uit de constante zoektocht naar geluk te stappen. Het ‘perfecte leven’ dat men tegenwoordig najaagt bestaat niet. Die jacht naar schijngeluk maakt vermoeid, en zorgt ervoor dat je je zicht niet helder hebt op de dingen die er echt toe doen.
Bij Stilte.nl geven we masterclasses die je helpen om in het hier-en-nu te leven. Wanneer je het gevoel hebt dat je gelukkig zou moeten zijn, maar dat niet zo ervaart, dan ben je bezig met de verkeerde dingen najagen. Je bent de focus ‘kwijtgeraakt’. Deze masterclasses helpen om je weer om het juiste pad te vinden. Het pad dat bij jou past. Dat wil zeggen, niet een pad dat je bent ingeslagen onder invloed van anderen.
Benieuwd naar hoe wij dit doen? Check onze masterclass. Stilstaan is vooruitgaan hier!