Wat is authentiek leven?
Authentiek leven? Wat is authentiek: wat wordt er onder verstaan? Laat ik eerst eens de vraag aan jou stellen, herken jij je in authentiek leven?
Authentiek leven, hoor ik je denken? Ik heb geen idee. Ik denk dat velen hetzelfde zullen reageren, of misschien als eerste reactie zeggen: ‘Ja tuurlijk!’ Maar als je door zou vragen toch moeten toegeven dat het niet zo is.
Ook al lijkt het misschien eenvoudig om authentiek te leven, het tegenovergestelde is waar. Verschillende invloeden van buitenaf kunnen ons onbewust beïnvloeden waardoor we gedrag gaan vertonen dat ver van ons af staat.
Authenticiteit en social media
Authentiek zijn wordt vermoedelijk een groot thema de komende decennia; kijkende naar de steeds groeiende invloed van social media in deze wereld, moet er haast wel een tegenbeweging ontstaan. Gaat al dat ‘faken’ op die platformen z’n tol eisen? Jazeker, ik vermoed van wel. Wat is authentiek voor mij?
Authentiek leven houdt voor mij in, doen wat bij je past, zonder daarbij rekening te houden wat een ander daarvan zouden kunnen vinden. Maar er bestaat voor mij zeker ook een andere betekenis: het staat voor mezelf te durven zijn en er niet voor schromen, duidelijk te maken als een ander mijn integriteit schendt. Lukt mij dat altijd? Zeker niet. Ik denk dat iedereen graag geliefd wil zijn en tja als jij eerlijk en duidelijk en je daardoor uitspreekt naar anderen, zou je kunnen denken dat je je op die momenten niet geliefd maakt. Maar het tegenovergestelde is in mijn opinie waar. Ik waardeer het juist enorm wanneer iemand eerlijk is. Misschien komt het even op dat moment aan, maar achteraf ben ik diegene altijd dankbaar, omdat deze mij de ruimte bood om ook meer mezelf te zijn. Niet authentiek gedrag
We weten zelf dondersgoed wanneer we niet authentiek fake verdrag vertonen, maar er iets aan doen? Nee! De pijn die we er altijd bij voelen, is blijkbaar niet sterk genoeg om ons hiervan te weerhouden. Ik denk dat we onderschatten wat zulk gedrag met ons doet, welke kostprijs we hiervoor betalen.
‘Hey, het is ok, ik vind je leuk zoals je bent.’
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben er wel klaar mee. Mijn haren gaan rechtovereind staan van dat in-authentiek gedrag. Dit was voor mij ook de grootste reden om de grote stad Amsterdam te verlaten. Ik kon simpelweg het fake gedrag van mensen niet meer verdragen. Steeds vaker als ik met iemand stond te praten die weer eens de coolste versie van zichzelf aan het wegzetten was, kwamen gedachtes op als: ‘Hey, het is ok, ik vind je leuk zoals je bent.’ Je hoeft je voor mij echt niet bewijzen, ben gewoon jezelf. Het pijnlijke is dat ze zelf vaak niet eens door hebben dat ze dit doen. Ze worden onbewust beïnvloed door hun omgeving. Hopelijk vraag je je af bij het lezen van deze blog: Hoe authentiek ben ik eigenlijk zelf?
Dus bij deze plaats ik de spiegel voor jou, beste lezer. Hoe authentiek ben jij zelf eigenlijk?
Wat is niet authentiek leven?
Betrap je jezelf weleens op het meepraten in sociale gezelschappen, dat je meelacht om een grap die je eigenlijk helemaal niet zo grappig vindt. Je een ‘duckface’ of ‘peace’ teken inzet op het moment dat een ander een Instagram story maakt en de telefoon op jou richt. Je je soms anders of groter voordoet dan je bent. Hey, als jij je daar goed over voelt, wie ben ik om je daarop te bekritiseren. Maar….
Als je je er niet goed over voelt, waarom ga je er dan mee door?
Ik heb het antwoord wel. Het heeft te maken met een onvoldoende geconfigureerde mindset. De durf en het zelfvertrouwen missen nog om te kiezen voor authenticiteit. Authentiek leven, daar kun je voor kiezen
Door het voortaan laten droppen van je fake act, zal er meteen een last van je schouders vallen. Je zult je meteen beter voelen. Hoe heerlijk is het om gewoon jezelf te kunnen zijn?!
Authentiek leven beïnvloedt je beslissingen
Met authentiek leven ga je veel betere beslissingen maken. Je maakt namelijk beslissingen die bij jou passen. In plaats van alleen maar beslissingen te nemen, die bijdragen aan het verkrijgen van externe bevestiging van anderen. Dragen dergelijke beslissingen bij wat je hier te doen staat op aarde? Nooit! Maar bestaat die purpose eigenlijk wel en is deze zo groots als dat we vaak denken? Meestal niet. Ik denk dat ieders purpose hetzelfde is: Je gewoon zo vaak mogelijk goed voelen en die vibraties delen met je omgeving.
Maak je beslissingen die bij je passen als persoon, dan zal je dat altijd in het huidige moment goed doen laten voelen. Niet authentiek gedrag niet, je beslissingen worden dan vaak gemaakt door het ego. Jouw ego laat je in de meeste gevallen niet goed voelen in het huidige moment.
Je intuïtie wel, maak je beslissingen in alignment met jouw intuïtie dan zullen deze je altijd goed laten voelen in het huidige moment. Staat je ego weer eens aan het roer, dan fluit je intuïtie je altijd terug met directe innerlijke feedback. Deze geeft aan, ‘hey wat doe je joh? Ben gewoon jezelf!’
Het ego kan je echter wel laten denken dat je je goed voelt. Je bereikt iets, voelt je superieur en voelt je goed over jezelf. Misschien uit je het wel in uiterlijk vertoon. Ook in dit geval zal altijd de pijnlijke realisatie komen: ‘Was dit nou eigenlijk echt nodig?’ Je ego zal je in dergelijke gevallen altijd superieur laten voelen, terwijl je intuïtie alleen maar aanstuurt op je gelijk voelen met anderen.
Reflecteer dus eerst altijd op jezelf door even van binnen in te checken. Welk innerlijk gevoel komt er bij je op? Komt deze beslissing echt van mij af, of sta ik op het punt om hem te maken vanwege mijn ego of mijn omgeving?
Jouw pad
Ieder mens zit met een elastiek vast aan een bepaald pad. Het pad staat symbool voor hetgeen perfect bij jou als persoon past. Op het pad staan betekent dat je leeft in overeenstemming met wat je hier moet doen, wat bij jou als persoon past. In het Hindoeïsme noemen ze dit jouw 'Dharma'. De mate van spanning op het elastiek geeft weer, of je op je pad staat of dat je er weg van staat. Sta je op je pad? Dan leef je je leven dus precies zoals bij jou past, dan hangt dit elastiek losjes en ontspannen naast je en zal het je niet ergens anders naartoe willen trekken. Je herkent dit doordat je je over het algemeen prettig en gelukkig voelt. Op het moment dat je van je pad weg gaat lopen, of er al ver weg van staat; (ont)staat er spanning op dit elastiek en trekt dat elastiek aan je. Het elastiek probeert je te trekken naar hetgeen wat bij jou past. Dat trekken ervaar jij als onprettig. Uiteraard geldt, hoe verder jij van je pad afstaat, hoe harder het elastiek zal trekken.
Wat bij een bepaald persoon past is altijd verschillend. De een is gebaat bij keihard werken, de ander juist niet. De een leeft het liefst in een drukke stad, de ander in de natuur. De een voelt zich prettig in een kantoorkubus, de andere wil alleen maar buiten met z’n handen werken. De een is gebaat bij een druk sociaal leven, de ander juist helemaal niet. Hoe jij je over het algemeen dagelijks voelt geeft de mate van spanning op het elastiek weer.
Ben jij iemand die altijd uit eigen beweging maar van zijn pad blijft weglopen en op sommige momenten zelfs daarvan wegrent? Diep van binnen weet je wel dat je elastiek hierdoor op spanning komt te staan en toch blijf je dit vaak moedwillig doen. Als je merkt dat je je tijdens je werk geregeld niet prettig voelt in het huidige moment, dan weet je dat je weg aan het lopen bent van je pad. Het elastiek begint dan namelijk aan je te trekken. Het is dan zaak, even in te checken bij jezelf: ‘Ben ik wel goed bezig nu? Doe ik wel wat bij me past? Moet ik niet even stoppen met waar ik mee bezig ben en ondanks dat ik het zo druk heb, gewoon even een wandelingetje gaan maken?’ Je gaat door dat inchecken, beter naar jezelf luisteren. Je zorgt ervoor dat je stopt met weglopen van het pad en voorkomt escalatie.
Escalatie
De escalatie wordt veroorzaakt door continuerende opeenvolgende acties die ervoor zorgen dat het elastiek meer en meer op spanning komt te staan. Het elastiek heeft echter een beperkte rekbaarheid en zal op een gegeven moment gewoon knappen. Met de escalatie bedoelen we dat knappen. Dit kan jou ook overkomen. Opeens sta je daar, los van alles, je bent het helemaal kwijt, totaal verloren met geen enkel gevoel voor richting. Dit fenomeen wordt vaak beschreven als een burn-out, maar kan ook geschaard worden onder andere levens crises'. Als jou dit overkomt, is er naar luisteren het enige wat je op dat moment nog kan doen. Het gezegde: ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’ is treffend waar. Het enige mogelijke wat je dan nog kunt doen, is je gebroken elastiekje oprapen, naar je pad toe lopen, deze zelf weer vastbinden en zorgen dat je voortaan op een manier gaat leven die wél bij jou past. Er wordt je op deze manier een grote reset aangeboden, maar wenselijk is het niet. Het is niet nodig en het hoeft echt niet zo ver te komen dat jouw elastiek knapt. Authentiek leven binnen jouw omgeving
Door je authentieker te gedragen, zal je ook op betere voet met de mensen om je heen komen te staan.Je zult oprechtere connecties met de mensen om je heen vinden en wellicht wel een gedeelte van je vrienden inwisselen. Voor jou in ieder geval geen in-authentieke mensen meer om je heen. Daarbij zullen je sociale interacties ook veranderen, je zult meer verbinding gaan ervaren.
Als je stopt met het, “valideer jij mijn ‘coolness’, dan zal ik de jouwe valideren” spelletje, zal dat ook invloed hebben op de ander. Ze zullen jou gaan spiegelen namelijk. Je creëert door jouw gedrag voor hen ook de ruimte om gewoon zichzelf te zijn. Dit zullen ze erg gaan waarderen, je staat hen toe om zich te kunnen openen en dat zal hen prettig verassen, geloof me.
Je bent van waarde voor iemands mening of tot hun eigen voordeel (You can either be of service to people’s opinion or of service to their highest benefit) Lastig te vertalen haha, maar je begrijpt waarschijnlijk wat ik bedoel.
Dit soort connecties zijn zo nodig in deze verhardende steeds nepper wordende maatschappij. Ik kan er wel uren over doorgaan, maar laat ik deze blog maar afronden.
Mocht je jezelf in enige vorm herkennen in wat ik beschreven heb en deed het wellicht wel een beetje pijn? Kies dan gewoon eens voor authentiek leven en kijk wat het je brengt. Zoals elk nieuw ding zal het in het begin misschien wel spannend zijn, maar hey, groei ligt altijd buiten je comfortzone. Je kunt het!
Loes